Absolvenții, încotro? Iașul câștigă teren în topul preferințelor tinerilor aflați la început de carieră
Iași, 21/05/2019-22/05/2019
[Articol preluat din Ziarul de Iași]
Iașul și-a câștigat prestigiul de important centru universitar, care formează zeci de mii de studenți anual. Pentru cei care, în curând, vor primi diploma de absolvent urmează etapa planurilor de viitor, ca angajați. Dacă acum zece ani tendința era exodul către alte orașe mari din țară, cu un potențial ridicat de absorbție a forței de muncă, sau în străinătate, în prezent, Iașul este o destinație tot mai atractivă pentru a-ți forma o carieră. O arată oferta locurilor de muncă dinamică și interesul tot mai crescut al companiilor de a-și recruta viitorii angajați chiar din timpul facultății.
În acest context, programele desfășurate de universitățile ieșene pentru atragerea de studenți din regiune și chiar din alte județe ale țării au un rol important în formarea talentelor, care să aducă plus valoare capitalului uman din regiune. „Cred că tipologia «migrației» tinerilor din ultimii ani s-a schimbat considerabil. Intrarea în Uniunea Europeană și deschiderea granițelor au făcut să scadă apetitul pentru Capitală, locul spre care mulți alergau înaintea și după finalizarea studiilor. Vedem dezvoltarea unor poli regionali spre care tinerii migrează în detrimentul Capitalei, cu precădere la Cluj, dată fiind apropierea de Vest, dar și la Iași, pentru cei din zonă. În ultimii zece ani, rămânerea tinerilor la Iași nu se datorează doar muncii colective a universităților, ci și a investițiilor private, a dezvoltării zonei de industrie, de IT, iar în acest sens, nodul informatic creat la Palas este cu siguranță unul dintre motivele pertinente pentru care, astăzi, Iașul este un predominant și viu oraș universitar”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, Rector al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAȘI).
Palas – „unul dintre principalii vectori de dezvoltare a capitalei Moldovei”
Mediul privat are rolul său în crearea unui context favorabil pentru avansul orașului, oportunitățile de carieră reprezentând un factor determinant în orientarea viitorilor studenți. Una dintre cele mai active companii locale la acest capitol este IULIUS.
Astfel, Iașul beneficiază de un centru de business puternic, localizat în clădirile de birouri de la Palas, acolo unde s-au concentrat peste 50 de companii internaționale. De altfel, industria IT este cea care a crescut fulminant, în principal în zona centrală, pentru că ansamblul Palas a oferit infrastructura necesară susținerii unui astfel de avans. „Cu siguranță că ansamblul Palas a fost și este în continuare unul dintre principalii vectori de dezvoltare a capitalei Moldovei, mai ales prin contribuția semnificativă la formarea unui pol de IT și Outsourcing în Iași. Impactul este unul extrem de pozitiv pentru întreaga comunitate, inclusiv cea academică, întrucât înregistrăm o creștere a numărului de absolvenți care aleg să se angajeze în Iași. Totodată, a crescut și numărul oportunităților de practică pentru studenți, care pot acumula experiență relevantă de lucru într-un mediu profesional, chiar în timpul studiilor universitare”, a spus prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Hub IT, magnet pentru studenți
Din cei aproximativ 20.000 de angajați care lucrează în domeniul IT în Iași, potrivit statisticilor, 7.500 sunt numai în clădirile de birouri de la Palas. Iar numărul lor se majorează concomitent cu planurile de creștere ale companiilor care au sedii aici. Indiferent dacă ne referim la industria IT, cea de Outsourcing sau la segmentul financiar-bancar, locurile de muncă create de o companie multinațională acoperă multiple specializări. Iar oferta de job-uri, programele de internship și de dezvoltare profesională, beneficiile oferite de angajatori, posibilitățile de avansare, schimburile de experiență și mediul de lucru occidental reprezintă tot atâtea argumente pentru ca tinerii să rămână în Iași după terminarea studiilor. „Să ne uităm doar la zecile de companii care au venit în capitala Moldovei căutând resursa umană. Palasul este un spațiu modern pentru ca aceștia să își dezvolte un mediu de afaceri în condiții optime, care nu poate decât să crească și să atragă din ce în ce mai mulți studenți în jur. Tendința de creștere este una evidentă - hubul de IT creat de prezența în Iași a unui număr din ce în ce mai mare de firme, multe dintre ele cantonate în ansamblul Palas, va determina, implicit, creșterea numărului de studenți care vin în Iași, care aleg domeniile tehnice, ce au componente IT în structura cursurilor. Mulți dintre ei vor rămâne în Iași și vor contribui la dezvoltarea orașului”, a adăugat rectorul TUIAȘI.
Programe care facilitează inserția pe piața muncii
În ultimii ani, sectorul privat s-a implicat în activități de susținere a mediului universitar. Sunt companii care au dotat laboratoare cu echipamente tehnice, au programe de studii realizate în colaborare cu facultățile, desfășoară proiecte de formare dedicate studenților, se implică în acțiuni al căror scop este facilitarea angajării absolvenților sau transferul de experiență către tineri etc. „În relația noastră cu companiile din Palas remarcăm în primul rând felul în care aceștia ne ajută să ne conturăm relația cu tinerii care se pregătesc să intre în învățământul superior. Pe de o parte, aceștia sunt atrași în Iași și de acțiunile comune desfășurate de universități alături de compania Iulius, în cadrul programului «Iași, orașul viitorului tău», iar odată înscriși la cursurile Universității Tehnice «Gheorghe Asachi», primul lor contact cu piața muncii, cu dezvoltarea unei cariere, se face și prin intermediul internship-urilor pe care le oferă partenerii noștri care și-au dezvoltat sediile în Palas”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.