Vreţi să vedeţi Palatul Culturii cum nu l-aţi văzut niciodată? Sâmbătă, în Parcul Palas are loc Lightup Festival, competiţie internaţională de video mapping

Iasi, 28/11/2016

Luna decembrie debutează în forţă la Palas. Pe 3 decembrie 2016, de la ora 18.00, în parcul Palas, şase video artişti din Europa şi de peste Ocean vor valorifica frumuseţea arhitecturală a Palatului Culturii, prin intermediul unor proiecţii spectaculoase. Participanţii vin din Belgia, Italia, Polonia, România şi Mexic şi au în comun pasiunea pentru acest tip de artă contemporană.

LightUp Festival este o competiţie de video mapping de anvergură internaţională, organizată în premieră în regiune. Palatul Culturii, clădirea simbol a Iaşului, va fi piesa centrală a unui show impresionant de lumină, culoare şi sunet. În plus, vibe-ul show-ului va fi asigurat de muzica interpretată de GOLAN & MUSE QUARTET, iar George Vintilă va fi prezentatorul evenimentului.

Cele şase proiecte alese de juriu în etapa de preselecţie au ca temă comună „iarna”. Artiştii selectaţi vor fi cu toţii prezenţi pe 3 decembrie, la Palas. Miguel Angel Rivera va traversa Oceanul Atlantic şi jumătate din Europa pentru a ajunge din Mexic, la Iaşi. A câştigat competiţii de video mapping în Europa şi este implicat în diverse acţiuni artistice, în ţara sa. Patrice Pedrotta şi Benoit Dal vin din Belgia şi sunt pasionaţi de grafica 3D, ambii lucrând pentru companii din domeniul proiecţiilor arhitecturale. Alessio Cassaro, din Italia, are o experienţă de peste 10 ani în industria animaţiei grafice şi a contribuit la îmbunătăţirea softului Blender 3D. Tomas Gawroski vine din Cracovia, Polonia, şi, asemenea celorlalţi participanţi, este specialist în video mapping, creând proiecte complexe prin propria firmă în domeniu.

România este reprezentată în competiţia LightUp Festival prin doi ieşeni: Silviu Apostol şi Andrei Cozlac. Silviu Apostol este artist licenţiat în arte vizuale, cu un istoric care include artele plastice de tip street art şi pictură murală, precum şi artele digitale de tip instalativ: video-mapping şi vj-ing. Andrei Cozlac este asistent universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. A colaborat la numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live şi a semnat video design-ul unor piese de teatru ale unor regizori precum Radu Afrim, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija şi Eugen Jebeleanu.

Ansamblul Palas va acorda trei premii, în valoare totală de 9.000 de euro: locul I - 5.000 de euro, locul II - 3.000 de euro și locul III – 1.000 de euro. Cei care vor vota prin SMS proiecţia favorită au şansa să câştige un iPhone 7!

Galerie Foto