Prima ediţie “Palas – Shooting Under Construction” şi-a desemnat câştigătorii

Iasi, 16/12/2008

Palas şi-a desemnat câştigătorii primei ediţii a concursului fotografic “Palas – Shooting Under Construction”. Competiţia de artă fotografică s-a adresat exclusiv studenţilor şi masteranzilor Secţiei Foto-Video a Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi.

33 de concurenţi au vizitat cel mai mare şantier din România, de 12 hectare, realizând mai multe sesiuni foto pe parcursul lunii noiembrie 2008. Participanţii au predat imagini minimum prelucrate pentru a dovedi juriului măiestria de a suprinde realitatea prin obiectivul foto.

Juriul, prezidat de criticul de artă Valentin Ciucă, a fost compus din Matei Bejenaru, cadru didactic la Secţia Foto-Video, fotografii Mihai Cantea şi Radu Aneculăesi şi Stela Fodor, director executiv Iulius Group. Criteriile după care s-au ghidat membrii juriului au fost în principal creativitatea şi realizarea tehnică a imaginilor. “Jurizarea a fost problematică, dar am ales ce era mai bun din ce era foarte bun. Sunt plăcut impresionat de noul val, cel al tinerilor fotografi care au viziuni proaspete”, a precizat criticul de artă Valentin Ciucă. “Vecinătatea cu Palatul Culturii face ca ansamblul Palas să acorde o importanţă deosebită manifestărilor culturale. Din dorinţa de a-i sprijini pe tinerii artişti încă din faţa incipientă a proiectului Palas am organizat acest concurs într-un cadru inedit pentru un fotograf”, a afirmat directorul executiv Stela Fodor.

Locul trei al primei ediţii “Palas - Shooting Under Construction” a fost ocupat de Delia Spătăreanu; locul doi a fost atribuit lucrării semnate de Andreea Dănilă, iar marele premiu a revenit Antoanetei Popa, pentru o sumă de fotografii.

În premieră locală pentru un concurs, Palas a oferit premii consistente: 1.000 euro pentru laureatul ediţiei, 700 euro locul secund şi 400 euro locul al treilea.  

Antoaneta Popa, studentă în primul an la Secţia Foto-Video, a declarat: “Până acum nu am mai fotografiat peisaj industrial. Palas a reprezentat o provocare, o experienţă unică şi mă bucur că mi s-a oferit această şansă. M-am simţit măgulită că juriul a ales cadrele în care am scris altfel cu lumini despre Palas”.

Iulius Group, dezvoltatorul proiectului Palas, a derulat primul său proiect fotografic înainte de inaugurarea Iulius Mall Cluj, în vara anului 2007, cu studenţii Universităţii de Artă şi Design, Secţia Foto-Video-Procesare computerizată a imaginii. Pentru că Iulius Group doreşte ca “Palas – Shooting Under Construction” să devină tradiţie până în momentul inaugurării ansambului urbasitic, următoarea ediţie a concursului fotografic se va desfăşura în 2009.

Lucrările participanţilor şi cele ale câştigătorilor ediţiei din acest an sunt expuse în Rezidenaţial Palas, showroom recent inagurat. Preţioasa arhivă foto va fi inclusă într-un album foto pe care Iulius Group îl va tipări la începutul anului viitor.

Galerie Foto