Sustenabilitate marca IULIUS - 13 hectare de natură pură integrate în proiectele de regenerare urbană și soluții aplicate de mobilitate urbană durabilă

Iași, 04/04/2022

Portofoliu 100% certificat verde

Tranziția către clădirile verzi pentru a reduce schimbările climatice este un trend inevitabil, având în vedere faptul că aproximativ 40% din emisiile de dioxid de carbon la nivel global sunt generate de clădiri și de industria construcțiilor. Beneficiile asupra comunității, accesul la facilitățile de recreere, locația, susținerea mobilității (dependența redusă de mașină), eficiența energetică, materialele folosite, tipul de iluminat, aportul cât mai mare de lumină naturală, specificațiile aerului, reutilizarea apelor pluviale etc. sunt doar câteva dintre criteriile care sunt respectate încă de la stadiul de proiectare când vine vorba de construcția unei clădiri verzi. Implementarea acestor strategii este necesară pentru a avea proiecte nu doar frumoase și funcționale, ci, mai ales, prietenoase cu mediul și cu oamenii.

În acest context, toate proiectele companiei, în operare și în dezvoltare, sunt certificate sau în curs de certificare drept clădiri verzi. Compania noastră deține singura rețea națională de centre comerciale din România integral certificată verde, ceea ce vorbește despre performanțele privind responsabilitatea în operare și economia resurselor. În portofoliul nostru se remarcă clădirea United Business Center 3 din Iulius Town Timișoara, cu arbori naturali inclusiv în lobby, certificată LEED Platinum, fiind prima clădire office din afara Capitalei care a atins acest standard de excelență. De asemenea, ansamblul urbanistic Palas Iași este singurul proiect din Europa Centrală și de Est care a primit certificarea LEED Neighborhood Development pentru impactul pozitiv asupra comunității și pentru modul sustenabil în care au fost concepute și construite clădirile integrate. Iașul se remarcă și prin Palas Campus, proiect care se află într-un dublu proces de certificare verde - EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) al  International Finance Corporation (IFC) și LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al US Green Building Council.

„Verdele” a devenit o cerință chiar și pentru finanțare. Palas Campus de pildă, cea mai mare clădire de birouri ca suprafață din România (60.000 mp), dezvoltată în prezent de IULIUS la Iași, este primul proiect care a obținut un credit verde acordat unei companii românești de către International Finance Corporation (IFC), divizia Băncii Mondiale destinată sectorului privat. Instituția financiară a acordat 72 de milioane de euro acestui proiect, pentru a facilita obținerea certificării de clădire verde și o reducere previzionată de minimum 20% a consumului de energie și apă.

Reducerea amprentei de carbon

În ceea ce privește pilonul Mediu, eforturile se concentrează în jurul reducerii consumului de energie și resurse, precum și a emisiilor asociate, acțiuni care vizează atingerea obiectivului strategic de tranziție către o economie cu emisii scăzute de carbon. În această direcție contribuie integrarea în proiectele mixed-use a grădinilor cu suprafețe ample. Pentru IULIUS, grădinile sunt deja elementul semnătură, o ancoră pentru comunitate și un aport consistent la reducerea amprentei de carbon. În portofoliu sunt peste 13 hectare de spații verzi, în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, care au presupus investiții inițiale de peste 17 milioane de euro, pentru a fi armonios încadrate orașului, cu arbori maturi și o atmosferă naturală autentică.

Suntem conștienți că pentru reducerea amprentei de carbon este necesar un pachet de măsuri complexe, în cazul nostru materializat prin proiectarea de clădiri sustenabile (reducerea emisiilor din procesul de construcție, proiecte de integrare a economiei circulare etc.), optimizarea utilizării resurselor (reducerea emisiilor din operațiuni, măsuri specifice de eficiență energetică, utilizare de energie regenerabilă etc.) sau prin dezvoltarea de proiecte de îmbunătățire a conectivității/mobilității urbane sustenabile.

În ceea ce privește economia circulară și managementul deșeurilor, una dintre direcțiile principale de acțiune ale IULIUS este un program de reducere și valorificare a deșeurilor generate de proiectele grupului.

Mobilitate, conectivitate și reziliență urbană

Credem că sustenabilitatea nu trebuie să fie o caracteristică doar a clădirilor, ci a proiectelor văzute ca întreg. De aceea, dezvoltările noastre includ investiții în infrastructură (tunel auto, noi artere, străzi lărgite și modernizate, parcări subterane și multilevel, stații de transport în comun, piste de ciclism și spații pentru biciclete etc.), care susțin dezvoltarea durabilă a țesutului urban și au impact în accesibilitatea proiectului și economia de timp a vizitatorilor ori angajaților. Toate vin să completeze viziunea „walkable cities”, la care aderăm prin legăturile pietonale, parcuri și politici de încurajare a deplasării cu mijloace alternative pe care le implementăm, așa cum sunt vestiarele și dușurile amenajate în clădirile office pentru cei care vin cu bicicleta la birou, piste de ciclism și campanii tematice.

În total, în proiectele IULIUS din Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava sunt peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete, iar pentru autoturismele eco friendly sunt amenajate aproximativ 30 de stații de încărcare electrică.

Portofoliul IULIUS s-a dezvoltat prin proiecte care au în centrul lor comunitatea, cu o misiune declarată de a contribui la creșterea calității vieții, dincolo de proiectele de responsabilitate socială constante, cum sunt campaniile de donare de sânge, de conștientizare a unui stil de viață sănătos și acțiuni sportive, campaniile de plantare, reciclare și colectare selectivă, ecologizare etc.

Investim în viitorii specialiști

Compania se implică și în pregătirea viitorilor angajați sau clienți, prin programe educaționale, precum și în susținerea antreprenoriatului local. Probabil cea mai frumoasă latură a strategiei de sustenabilitate a IULIUS este cea dedicată consolidării de comunități puternice și sprijinirea tinerelor talente. Ne bucură impactul pe care aceste programe îl au și răspunsul pozitiv pe care îl primesc, pentru că avem încrederea că este o contribuție reală, constantă și relevantă în comunitățile în care suntem prezenți. Sunt numeroase acțiuni pe care le-am implementat până în prezent și multe altele care vor continua să susțină tinerii, educațional și profesional, dar și mediile antreprenoriale, creative și culturale. În programul de internship al IULIUS, de pildă, care în 2021 s-a desfășurat la nivel de grup, s-au înscris peste 900 de tineri, au urmat programul 37, iar în companie au rămas angajați 21.

Implicarea este și în specializarea profesioniștilor de mâine, prin desfășurarea unui curs de Real Estate Business Management împreună cu Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, la care au participat 50 de studenți. În cadrul aceleiași facultăți, alături de alte companii, IULIUS a susținut amenajarea unui laborator multimedia pentru specializarea Marketing.

Galerie Foto